Norh Entreprise om røgalarm – funktion, love og regler


Categories :

Norh Entreprise er en elektriker i Gentofte, København og på Nordsjælland som udfører det meste af el og sikringsinstallation, Norh har skrevet denne artikel i samarbejde med alarmhjaelp.dk og vi svarer her på nogle ofte stillede spørgsmål vedrørende røgalarmer.

 

Hvad er en røgalarm?

 

Hvis der opstår en brand i din bolig, er det afgørende, at den opdages så tidligt som muligt. En billig og effektiv måde, du kan sikre dig på, er ved at sætte røgalarmer op i din bolig. Røgalmen giver en hylende lyd når der kommer røg eller kondens op i alarmen.

 

Er det lovpligtigt at have en røgalarm?

Den 1. december 2004 blev det lovpligtigt i Danmark at installere røgalarmer tilsluttet elnettet i nybyggeri.

 

Hvor mange røgalarmer skal jeg have?

Du burde som minimum placere én røgalarm op på hver etage og det er vigtigt, at røgalarmen kan høres i alle rum. Undgå falske alarmer ved ikke at sætte den op i køkken, badeværelse eller ved åben ild i stuen.

Kan en røgalarm sidde på væggen?

En røgalarm skal placeres i loftet – ikke kun på en hylde, på et skab eller hængende over en dør. Røgen stiger konstant, så du bliver hurtigst alarmeret, hvis røgalarmerne er i loftet. Samtidig kan nogle røgalarmer stoppe at virke, hvis de ikke hænger i loftet, eller er korrekt monteret, en lokal elektriker kan montere en sikker og lovlig rygalarmløsning som er tilsluttet elnettet.

Udskiftning af batteri hvordan?

Hvis røgalarmen begynder at bippe uden grund, er det tid til at skifte batteri. Det er dit ansvar at skifte batteriet, når det er nødvendigt.

De fleste nye røgalarmer har 10-års batterier, som ikke skal udskiftes. Så er det bare at støvsuge røgalarmen en gang om året og teste at den virker.

Hvordan testes en røgalarm?

Tjek at røgalarmen virker en gang i kvartalet, eller hvis du har været væk hjemmefra i længere tid. Hold testknappen nede. Hvis bippet starter, fungerer batteriet og højttaleren.

Røgalarmen har en sensor, der registrerer om der er røg i lejligheden. For at teste om det virker, kan du blæse en tændstik ud lige under den. Når røgen stiger op fra den slukkede tændstik, bør røgalarmen begynde at bippe.

https://pixabay.com/sv/photos/branddetektor-525147/